Yasemin

Yasemin « Aromaterapi



  

Latincesi Jasminum Grandiflorum olup, Güneydoğu Asya ve Akdeniz ikliminde yetişen hoş kokulu, beyaz çiçekli, tırmanıcı bir bitkidir.Yurdumuzda Alanya çevresinde yetişir. Çiçekleri parfümeride kullanılır. Sekiz milyon yasemin çiçeğinden bir kilogram yasemin yağı elde edilir.

Herbal Terapi

Solunum sistemi hastalıklarından solunum güçlüklerinde, bronşial spazmda, müzmin öksürükte, ses kısıklığında, psikolojik rahatsızlıklardan sıkıntıda, dikkat dağılımında, depresyon, ilgisizlik, halsizlik, teskin edici ve uykusuzlukta kullanılır. Kadın hastalıklarından doğumda, aşırı böbrek ağrılarında, rahim hastalıklarında etkilidir. Sindirim sistemi hastalıklarından kabızlıkta kullanılır.

Aromaterapi

Yasemin yağı, koyu kırmızı renkte, güzel kokusu olduğu için parfümeri sanayinde kullanılan bir maddedir. Kaslarda gevşeme sağlayan, ruhsal sıkıntılı durumlarda gerilimi azaltan ve ruhsal coşkunluk veren bir maddedir. Aromatik yağ olarak bütün ruhsal durumlarda, streste, yorgunlukta, aşırı hassasiyette, dalgınlıkta kullanılır. Menopoza bağlı terleme ve ruhsal şikayetlerde etkilidir. Bütün ağrılarda ve karındaki kramplarda etkilidir.

Kozmetikte Kullanım

Cilt için mükemmel bir gevşetici etkiye sahiptir. Kuru ciltler için ve hassas ciltler için uygulanması önerilir.

Kullanım Şekli

Yasemin aromatik yağı masaj, banyo, buğu, lapa ve kompres tarzında uygulanır. Yasemin yağı diğer yağlarla birlikte vücutta masaj tarzında karıştırılarak kullanılırsa iyi bir sonuç alınır. Birkaç damla yasemin yağı bir fincan su ile karıştırılarak kalorifer radyatörleri kenarına konulursa odanın havasını yumuşatır. Yasemin yağı, evde uzun süreli kullanımlarda dilüe edilerek kullanılmalıdır.

Uygun Karışımları

Portakal çiçeği.