Okaliptus

Okaliptus « Aromaterapi



  

Latincesi Eucalyptus Globus olup, aromatik yağ okaliptüs bitkisi yaprağından elde edilir. Okaliptüs yağı %80 sineol ihtiva eder. Sarımtırak renkte bir sıvıdır. Avustralya'da, California, İspanya ve Portekiz'de yetişir. Yaklaşık 200'e yakın okaliptüs çeşidi vardır.

Herbal Terapi

Herbal terapide solunum yolları için antiseptik bir madde olan okaliptüs aynı zamanda şeker hastalarında kan şekerini düşürmekte faydalıdır. Ezilmiş yapraklan yerli halk tarafından savaşlardaki yaralanmalarda ve kas ağrılarında kullanılmıştır.

Aromaterapi

Sinir sistemi üzerine ağrı giderici etkisinden dolayı nevraljik tip ağrılarda ve migrende etkilidir. Sedatif etkisinden dolayı sakinleştirici olduğu için streste, uyku düzensizliklerinde, mensruasyon ve menopoz şikayetlerinde kullanılır. Sindirim sistemi hastalıklarından ishallerde, idrar yollarındaki sancılarda ve ödem adım verdiğimiz vücuttaki şişliklerin idrarla sökülerek atılmasında, solunum yolları hastalıklarından astım bronşialede, öksürük ve bronşitte, gripte kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Kuvvetli bir antiseptik olduğu için deri rahatsızlıklarında kullanılır.

Kullanım Şekli

Masajla, banyoda inhalasyon tarzında ve kompresyon ve lapa tarzında uygulanmaktadır. Dikkat edilecek en önemli husus, okaliptus çocuklara ve ergenlik çağına yeni giren gençlere uygulanmaz. Okaliptüs yağı dilüe edilerek kullanılmalıdır, l gram yani 3.5 ml okaliptus dahilen öldürücüdür.

Uygun Karışımları

Bergamot Benzoin Lavanta Çam.