Mercanköşk

Mercanköşk « Aromaterapi



  

Latincesi Origanum Majorana olup, aromatik yağ, kurutulmuş çiçeklerinden elde edilen bir çalıdır. Özellikle Asya'da ve dünyanın pek çok yerinde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de yetişmektedir. Mercanköşk çiçeği özellikle Mısır, Yunanistan ve Hindistan'da binlerce yıldır sevginin sembolüdür.

Herbal Terapi

Mercanköşk, herbal olarak eskiden beri sindirim sistemi rahatsızlıklarında, sinir sistemi rahatsızlıklarında ve solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Sinir sistemi için migren, yüksek tansiyon, psikolojik rahatsızlıklardan uykusuzluk, sıkıntı, dikkat toplayamama ve aşırı cinsel isteğin azalması için kullanılır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından mide spazmında, mide yanmasında, karındaki gaz şikayetlerinde, hazımsızlıkta, ishalde kullanılır. Solunum sistemi rahatsızlıklarında balgam söktürmek için, astını ve bronşitte faydalıdır.

Aromaterapi

Aromaterapik yağ, baharatımsı, biberimsi, kâfur ve kekiği andırır bir kokuya sahiptir. Vücutta gevşeme, sıcaklık, sakinleştirici bir etkisi mevcuttur. Mercanköşk yağı özellikle baş ağrısında, uykusuzlukta, tansiyon yüksekliğinde, eklem ağrılarında, burkulmalarda, lumbagoda, bronşitte, öksürükte ve soğuk algınlıklarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Ciltteki berelerde ve atrofik ciltleri sıkıştırıcı olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Birkaç damla sıcak banyo suyuna konulur. Dolaşımı artırır, burkulmalarda, eklem ağrılarında, kas ağrılarında ve sakinleştirici etkisi bu yoldan sağlanır. Masaj tarzında uygulama özellikle boyun ağrılarında, baş ağrılarında, migrende, egzersiz sonucu oluşan kas tutulmalarında ve ağrılarında tercih edilir. Buğu tarzında uygulama ise öksürük söktürmek için, konjesyonda kullanılmaktadır. Mercanköşk yağı kullanılmadan önce dilüe edilmelidir. Hamilelikte kullanılmaz.