Limon

Limon « Aromaterapi



  

Latincesi Citrius Limon olup, subtropikal bölgelerde yetişmektedir. Uçucu yağ taşıyan küçük ağaçlardır. Limonun meyvelerinden gıda olarak yararlanıldığı gibi, meyve kabuklarından, çiçeklerden ve yapraklarından koku ve tat vermek için aromatik yağ olarak kullanılır. Kabuğun alt kısmındaki beyaz kısımdan pektin adı verilen madde elde edilir. Bu madde tıpta ishal kesmek için ve gıda sanayinde reçel, jöle, dondurma yapımında kullanılır.

Herbal Terapi

Dolaşım sisteminde kansızlıkta, zayıf dolaşım bozukluklarında, varislerde, yüksek tansiyonda, damar direncini artırmakta kullanılır. Sindirim sistemi hastalıklarından şeker hastalığında, bulantı ve kusmalarda, karaciğer rahatsızlıklarında, mide ülserinde, idrar yolları hastalıklarından böbrek rahatsızlıklarında ve idrar yolları taşlarında kullanılır. Gözdeki kızarıklıkta, faranjit ve laranjitte, artlarda, baş ağrısında, sinüzitte, kaslarda halsizlikte, eklem ağrılarında, romatizmal hastalıklarda, solunum sistemi hastalıklarından astımda, bronşitte kullanılır.

Aromaterapi

Limon yağı, taze limon kokusunda, vücudun dinçliğini uyaran, kanın durmasını sağlayan, idrara söktürücü, antiseptik ve deodorant olarak kullanılabilme özelliğine sahip bir yağdır. Aromaterapi olarak başın temizlenmesinde, soğuk algınlığında, mental yorgunlukta, vücudumuzda ağrıda, dolaşım sisteminin hızlandırılmasında, el ve ayaklardaki uyuşukluk ve yanmalarında, böcek ısırmalarında kullanılır.

Kozmetikte Kullanım

Ciltteki damar çatlamalarında, ciltteki hafif yanıklarda, ciltte dolaşım bozukluğu sonucu oluşan kızarıklıklarda, yağlı ciltlerde, herpes adını verdiğimiz uçukta, ağızda afta bağlı ülserlerde, cilde yaşlanmaya bağlı buruşukluklarda, selülit tedavisinde etkilidir.

Kullanım Şekli

Aromatik limon yağı, masaj tarzında, banyoda, buğu ve lapa tarzında uygulanmaktadır. Gece üşümelerinde ve dolaşım bozukluklarında banyoya birkaç damla damlatılır. Gribal enfeksiyonlarda, inhalasyon tarzında buğu olarak kaynar suya birkaç damla yeterlidir. Limon esansı yağının deriyi tahriş edici etkisi vardır. Akut güneş yanıklarından hemen sonra kullanılmaz. Serin ve karanlık ortamda saklanmalıdır.

Uygun Karışımları

Lavanta Neroli