Kayın

Kayın « Aromaterapi



  

Beyaz kaynı ağacı aromatik yağının latincesi Betulla Alba'dır. Yağ, kayın ağacının yapraklarındaki tomurcuklardan ve beyaz kayın ağacının kabuklarından elde edilir. Bitki Rusya, Norveç, Almanya ve İsviçre'de yetişir.

Herbal Terapi

Deri problemlerinde, eklem ağrılarında, romatizmal şikayetlerde kullanılmaktadır. Cildi derinlemesine temizlediği için deri rahatsızlıklarında, kan dolaşımı bozukluklarında kullanılır.

Aromaterapi

Kayın aroma yağı, antiinflamatuar etki adını verdiğimiz mikrobik olmayan iltihaplarda, antiseptik ve diüretik adını verdiğimiz idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Sıcak suda hoş bir ağaç kokusu özelliği mevcuttur. Artroz ve romatoid artritte kullanılır. Antiinflamatuar olarak kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında, diüretik adını verdiğimiz idrar söktürme etkisi mevcuttur.

Kozmetikte Kullanım

Kozmetikte derin temizleyici etkisinden faydalanılır. Kan dolaşımını hızlandırır. Kuru ciltleri nemlendirici etkisi mevcuttur. Kepeklere karşı, ekzamada ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. Cilt altındaki sıvıyı çözücü etkisinden dolayı selülit tedavisinde kullanılır.

Kullanım Şekli

Masaj seklinde, banyoda kullanılmaktadır. Fin saunalarında inhalasyon etkisi ve deri üzerindeki etkisinden dolayı taban döşemesi olarak kullanılır. Antiseptik özelliği ve solunumu açıcı etkisi, taze bir hava verme özelliği saunalarda kullanımda aranan madde olmuştur. Masaj tarzında uygulama selülit tedavisinde etkilidir. Kuru ciltlere masaj tarzında veya su buharı ile uygulanmaktadır. Ayaklardaki çamaşırcı parmağı adını verdiğimiz tahrişlerde ve mantar enfeksiyonlarında sıcak suya birkaç damla konarak uygulanmalıdır. Kayın aromatik yağı, kullanılmadan önce dilüe edilmelidir.